Dzika róża – Powidło jakiego nie znaliście

Ludowe nazwy: psia róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej, oraz szypszyna (stąd szypszyniec różany), nazwa o pochodzeniu słowiańskim. Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym i chyba każdy go rozpozna.

Powidło z dzikiej róży bez smażenia

Postanowiliśmy w tym roku nasze zbiory w spiżarni wzbogacić czymś nowym.
Zobaczyliśmy na YT kilka filmów, jak ludzi robią różne rzeczy z dzikiej róży i po połączeniu ciekawych opcji powstał u nas materiał.
Na początku wrzuciliśmy zagadkowy film i widac było, że nikt nie potrafil sobie poradzić z odpowiedzią.
Co to jest? Zobacz sam/a

Z czym to się je znaczy te Dziką Różę.
Informacje o niej są bardzo obfite.

Roślina lecznicza

  • Surowiec zielarski: dojrzałe owoce (Fructus Rosae). Są składnikiem wielu mieszanek ziołowych. Zawierają oprócz ogromnej ilości witaminy C garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny. Owoce są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej niż porzeczka czarna. Już 1-3 jej owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach.
    Owoce róży mogą być używane do sporządzania przetworów i win.
    Owoce dzikiej róży zawierają również witaminy A, B1, B2, E, K i kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny oraz garbniki.
  • Działanie: słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie moczopędne. Róża jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego. Specjalnie przyrządzone konfitury z dzikiej róży mogą być skutecznym lekiem na chorobę zwyrodnienia stawów.
  • Zbiór i suszenie: owoce zbiera się, gdy dojrzeją, ale jeszcze zanim zrobią się miękkie. Suszenie ich jest dość trudne; owoce trzeba rozdrobnić, przez pierwsze 10 min. należy trzymać je w temp. ok. 100 °C, by szybko zniszczyć enzymy rozkładające witaminę C, potem suszyć w temp. ok. 50–60 °C.

Roślina kulinarna

  • Z płatków wykonuje się konfitury, szczególnie nadające się do nadziewania pączków.
  • Kandyzowane płatki nadają się do dekoracji ciast oraz są dodatkiem do potpourri.
  • Z owoców wytwarza się dżemy, soki, syropy i koncentraty witaminowe. Przetwory z róży nadają się do samodzielnego spożycia, są także używane do aromatyzowania słodyczy, napojów, ciast.
  • Z owoców oraz płatków robi się aromatyczne herbaty.
  • W Szwecji z dojrzałych owoców przyrządza się zupę różaną.

Inne zastosowania

  • Z nasion wytwarza się olej z dzikiej róży.
  • W szkółkarstwie Rosa canina jest używana jako podkładka dla róż szlachetnych.
  • Pędy kwitnącej róży lub gałązki z dojrzałymi owocami są wykorzystywane do wykonywania bukietów i dekoracji wnętrz