Pieczarka biała i brązowa – która lepsza?

Agaricus L. (pieczarka) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).
Uprawiany i sprzedawany w sklepach jest jeden z jej gatunków – pieczarka dwuzarodnikowa.

Wartości odżywcze

W śladowych ilościach w pieczarce dwuzarodnikowej występuje MMH (monometylohydrazyna):
lotna pochodna hydrazyny o wzorze sumarycznym CH3N2H3, substancja która jest wykorzystywana jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych.
Nie powinno się spożywać pieczarek na surowo ze względu na obecność rakotwórczych pochodnych hydrazyny.

Jak widać w tabeli poniżej, pieczarki są źródłem głównie:
miedzi
ryboflawiny (wit. B2)
niacyny (wit. B3)
kwasu pantotenowego
W mniejszym stopniu mogą być źródłem m.in.:
selenu (17% RDA w 100 g)
fosforu (12% RDA)
witaminy B6 (6–8% RDA)
potasu (7% AI)
tiaminy (wit. B1; 7% RDA)

Pieczarkę dwuzarodnikową można pomylić z trującą: pieczarką karbolową (Agaricus xanthodermus),
także z jadalnymi: pieczarką łąkową (Agaricus campestris) oraz pieczarką białawą (Agaricus arvensis). Spośród wszystkich tych gatunków pieczarka dwuzarodnikowa ma najgrubszy, najbardziej mięsisty kapelusz.

Czym się różni pieczarka brunatna od białej?

Brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Właśnie dzięki tym cechom wykorzystywane są często jako dodatek do zup czy sosów. Ponadto, tego typu grzyby są chętnie jadane przez wegetarian, którzy panierują je i jedzą w formie „kotleta.

Jak wygląda trująca pieczarka?

Blaszki pieczarki karbolowej są dość cienkie i posiadają gładkie ostrza. Na końcach są wolne i nie przyrastają do trzonu. U młodych okazów mają różowy kolor z widocznymi szarymi przebarwieniami. Wraz z wiekiem grzyba blaszki ciemnieją i ostatecznie przybierają barwę ciemnobrązową.

Co można zrobić z pieczarek brązowych?

Na rozgrzanym maśle dusimy cebulę z czosnkiem i przyprawami. Po upływie ok 2 minut dodajemy pieczarki. Całość dusimy jaszcze ok 15 minut co jakiś czas mieszając W razie gdyby pieczarki nie puściły sosu dodać jeszcze odrobinę masła.

Jak długo smażyć pieczarki brązowe?

Na rozgrzane masło kładziemy kapelusze pieczarek i nóżki. Smażymy lekko z obu stron, przyprawiając solą i pieprzem. Następnie dusimy ok. 5 minut.

Jak czyścić pieczarki?

Wystarczy miękkim pędzelkiem pozbyć się resztek ziemi z kapelusza. Jeśli nie chcą zejść, trzeba delikatnie, najlepiej zmoczoną czystą szmatką przetrzeć kapelusz. Jeśli pieczarka jest otwarta, trzeba również pędzelkiem wymieść zanieczyszczenia z pomiędzy blaszek.

Czy trzeba myć pieczarki?

Pieczarki wystarczy bardzo krótko opłukać pod bieżącą wodą, po czym pozostawić na kilka chwil na ściereczce, aby przeschły. Pieczarek, tak jak innych grzybów, nie należy pozostawiać w wodzie, gdyż łatwo ją chłoną, co utrudnia późniejsze smażenie.